Jane Austen: Büszkeség és balítélet

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Szerelmek ​és félreértések klasszikus meséje a XVIII. századvégi Angliából. Az öt Bennet nővér élete a férjkeresés jegyében zajlik: anyjuk megszállottan próbálja biztosítani számukra a megnyugtató jövőt valami pénzes – és lehetőleg rangos – férfiú mellett. Csakhogy a jó eszű és éles nyelvű Elizabeth szélesebb perspektívákban gondolkozik, és ebben apja is támogatja őt. Amikor Mr. Bingley, a módos agglegény beköltözik az egyik szomszédos birtokra, felbolydul a Bennet-ház élete. A férfi előkelő londoni barátai és a vidékre vezényelt nyalka, ifjú katonatisztek közt bizonyára számos udvarlója akad majd a lányoknak. A legidősebb lány, a derűs és gyönyörű Jane úgy tűnik, meghódítja Mr. Bingley szívét. Ami Lizzie-t illeti, ő megismerkedik a jóképű, és látszólag igencsak dölyfös Mr. Darcyval, és máris kezdődik a nemek ádáz csatája. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Elizabeth nem várt házassági ajánlatot kap a Bennet-vagyont öröklő unokatestvértől, és amikor Mr. Bingely váratlanul Londonba távozik, magára hagyva a kétségbeesett Jane-t, Lizzie Mr. Darcyt teszi felelőssé a szakításért. Ám egy Lydiával kapcsolatos családi válsághelyzet hamarosan ráébreszti hősnőnket arra, hogy mindvégig balul ítélte meg ezt a büszke férfit…
Eredeti hangú, máig modern, magával ragadó történet, melyben magunkra ismerhetünk.

Örök klasszikus - minden értelemben

Milyen lehetett az élet egészen fiatalon a 18. századvégi Angliában? Segítek: nem volt egyszerű.

A regényben 5 lánytestvér történetét követhetjük végig, hogy hogyan boldogulnak a férjkeresés és a szerelem keserédes világában. Azonban nehogy azt higgyétek, hogy nem fogtok humorral, vicces jelenetekkel és karakterekkel találkozni. Amellett, hogy mennyire korhűen ábrázolja a nők helyzetét az adott időszakban, ezt a feszült, néha már-már szomorú hangulatot remekül oldják a fesztelen, csípős humorú megjegyzések, szinte minden oldalra jut egy, amitől nagyon gördülékeny, és abbahagyhatatlan az olvasás.

"A büszkeség inkább azzal függ össze, hogy mi a véleményünk önmagunkról, a hiúság azzal, hogy milyen legyen rólunk mások véleménye."

A karakterábrázolás szerintem kifejezetten érdekes, ugyanis nem hosszú-hosszú, unalmas leírásokból tudhatjuk meg, hogy ki hogy néz ki, milyen a személyisége, a stílusa, hanem a cselekményben betöltött szerepükből, reakcióikból jövünk ezekre rá, így még inkább közelebb kerülhetünk egyes szereplőkhöz.
A szerelmi szálakon kívül megismerhetjük a Bennett család belső viszonyait, a szülők egymás közti, és lányaikkal való kapcsolatát, és ami véleményem szerint a legszívmelengetőbb, az igazi apai szeretet is megmutatkozik a történetben.

"– Nem akarja tudni, ki vette ki? – kérdezte a felesége türelmetlenül.
– Nem én akarom tudni, hanem maga akarja elmondani."

A szerelem természetesen a legnagyobb mozgatórugó, így aki igazi romantikára vágyik, neki is ajánlom Jane Austin klasszikusát, ugyanis izgalmas flörtökből, szerelmi vallomásokból, szakításokból és újra egymásba találásokból sincs hiány, azonban nem a megszokott klisés formában tálalva.
Nem szeretném bővebben kifejteni a cselekményt, hiszen ennél a csodás történetnél szerintem pont ez a lényeg, hogy magadban építsd fel a szereplők jellemét, értelmezd és feldolgozd a rendkívül szépen felépített párbeszédeket, és természetesen eldöntsd, hogy kivel értesz egyet, kivel szimpatizálsz, és kinek leszel az ellendrukkere.

"Szabad szívvel indulunk neki… persze van, akit némileg jobban kedvelünk… de csak nagyon kevesen merünk bátorítás nélkül komolyan beleszeretni valakibe."

Úgy gondolom, hogy néha kell egy ilyen igazán klasszikus, líraian megfogalmazott történet is, hogy visszacsöppenjünk az igazi, létező emberi érzelmek és történetek világába.

Hálásan köszönöm a kötetet a Kiadónak! IDE kattintva meg tudjátok vásárolni, INNEN pedig molyra kalauzollak Benneteket, a könyv adatlapjára. 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések