Veronica Roth: Árnyak és jelek



Egy rejtélyes áram által átjárt galaxisban mindenki különleges adománnyal születik.
Cyra a shotet nép fölött uralkodó kegyetlen zsarnok húga, akit áramadománya fájdalommal és hatalommal ruház fel. A bátyja képességeit kihasználva az ellenségei kínzására kényszeríti a lányt, ám Cyra nem csupán fegyver a testvére kezében: szívós, fürge és eszesebb, mint ahogy azt a zsarnok sejtené.
Akos egy földműves és egy orákulum nagylelkű fia Thuve fagyott bolygójáról, akinek hűsége a családja iránt nem ismer határokat, és akit különleges áramadománya védelmez. Miután Akost és fivérét ellenséges shotet katonák ejtik foglyul, kétségbeesetten küzd azért, hogy a testvérét kimenekítse - kerüljön bármibe.
Akos Cyra világába kerül, és az országaik és családjaik közti viszály leküzdhetetlennek tűnik. Vajon segítenek-e egymásnak túlélni, vagy elpusztítják egymást? 
Jaj, hát ez nagyon jó volt!

Azt gondolom, hogy a fülszöveg nagyon jól felvázolja az alaphelyzetet, miközben sejteti, hogy két nézőpontot is meg fogunk ismerni a történet során: Akosét és Cyráét. A két fiatal két ellenséges nemzet tagjaként éldegéli mindennapjait, hiszen Akos Kereseth thuvesi ifjú, Cyra Noavek pedig shotet lány.  
A Veronica Roth által teremtett világ egyik legkülönlegesebb - és határozottan a legmenőbb - eleme, hogy egy különös áram fut szerte a galaxisban, ami átjárja annak lakóit is, megajándékozva őket nem mindennapi képességekkel, úgynevezett áramadományokkal. A történet során kiderül, hogy ez hol tényleg adomány, hol viszont szörnyűséges átok, hiszen Cyra képes fájdalmat okozni másoknak csupán egyetlen érintéssel.
Akos testvére, Eijeh egy olyan adományt kap, ami Cyra zsarnok bátyjának igen értékes, így Ryzek Noavek mindent megtesz annak érdekében, hogy a fiút maga mellé állítsa. Elrabolja tehát a Kereseth fivéreket, Akos pedig megesküszik arra, hogy bármibe is kerüljön, haza fogja vinni testvérét. Csak azzal nem számol, hogy mire menekülőre fogja, már neki is lesz veszítenivalója, még a shotetek földjén is. 

"(...) a világ nem lesz valamilyenné, csak mert az embernek arra van szüksége."

A kötet borítója nagyon szép, annyi gondom van vele csupán, hogy nem túl éles. Lehet, hogy ez szándékos, nem tudom, mindenesetre számomra ez kicsit homályos és pixeles. A galaktikus mintát viszont imádom, ami kicsit kompenzálja a rosszabb minőséget.

Külön öröm számomra, hogy térkép is készült Roth világához, ami megmutatja nekünk a kilenc nemzetbolygó és a Nagygyűlést helyét is a galaxisban. Túl sokszor nem használtam ugyan, viszont nagyon szép, és tudjátok, hogy mennyire imádom, ha térkép van a könyvekben. 

"Jövője mindenkinek van, de sorsa csak keveseknek."

A történet cselekménye noha izgalmas, azért mégsem egy érzelmi hullámvasút. Azt gondolom, hogy nem azért izgalmas, mert annyira titokzatos és kiszámíthatatlan a cselekmény, sokkal inkább azért, mert az olvasó kíváncsi erre a világra és szomjazza annak megismerését. A világfelépítés alapos és mindenre kiterjed: az élőlényekre, az anyagokra, a természeti jelenségekre: mindennek van saját neve, definíciója és működési elve. Sok helyen olvastam, hogy a  karakterek nevei zavaróak voltak egyes olvasók számára. Érdekes, mert nálam pedig pont, hogy nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy pozitív könyvélményt kapjak. Nagyon tetszenek és tökéletesen passzolnak a teremtett világba, nekem nem esett volna jobban Arthurról és Alexandráról olvasni, például. 

"Szerettél valaha is bárkit annyira, hogy meggyűlölted azt, aki elvette tőled, Cyra?"

Szintén nagyon különleges élmény volt az Árnyak és jelek esetében a váltott nézőpont, ugyanis Akos részei egyes szám harmadik személyben íródtak, míg Cyra egyes szám első személyben meséli el nekünk, hogy mi történik Shotetben. Ez azonban egyáltalán nem akadályoz bennünket abban, hogy megismerjük főszereplőinket: 
Akos Kereseth az önfeláldozás élő szobra. Ki akarja szabadítani és haza akarja vinni Eijeht, ebben pedig nem ismer lehetetlent. Ezzel szemben Cyra magányos farkas, áramadományának köszönhetően nincs ember a galaxisban, aki annyira fontos lenne számára, mint Akosnak Eijeh. 
Érdekes volt látni, hogy a karakterek személyisége mennyire tükrözi az áramadományuk természetét. Cyra az érintésével fájdalmat okoz másoknak, mely egy lobbanékony, vakmerő és erős lányra utal, pont, mint ő maga. Akos nyugodt természetéhez pedig szintén olyan képesség társult, amely tökéletesen passzol hozzá. 
Mindkét karakter változik és formálódik a történet során: A Kereseth fiú kezdetben egy gyenge, sebezhető, talán kicsit szájhős figura, a történet végére viszont bátor harcossá válik, aki ha kell, gondolkodás nélkül gyarapítja a karján lévő gyilokjeleket. A Noavek leányzó pedig ráeszmél, hogy nem csupán a bátyja fegyvere, hanem sokkal több annál. 

"A lágy szívek teszik a világot olyanná, amelyben érdemes élni."

Szerettem a történetet, de néhány dolog bosszantott azért. Egyrészt meglepően sok volt a typo, ami eléggé megzavarta felhőtlen kalandozásaimat Roth galaxisában. Másrészt pedig észrevettem, hogy a váltott nézőpont egy-két helyen rosszul van felcímkézve, tehát előfordult, hogy az Akos neve alatti fejezetben Cyráé volt a hang, és fordítva. 

Mindezektől eltekintve azonban igazán jó élmény volt az Árnyak és jelek, bár valami meglepi halál jöhetett volna még a végére, de biztosan majd a befejező kötetben! Ajánlom minden YA sci-fi rajongónak és mindenkinek, aki szereti az enyhe romi szállal dúsított kalandokat!


Köszönöm a könyvet a Ciceró Könyvstúdiónak!
Moly.hu-s adatlap a könyvhöz ITT, köszönöm, hogy ismét velem tartottatok!
See u,


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések